Spaanse facsimile-uitgave schetsboekjes Vincent van Gogh

Met de overeenkomst die Van Gogh Museum Enterprises in 2014 sloot met de Spaanse uitgeverij Centro PDA S.L., verschijnt er in 2015 een bijzondere uitgave van alle schetsboekjes van Vincent van Gogh, speciaal voor de Spaanse markt. Het gaat om een facsimile-uitgave van zeven schetsboekjes, alle uit de collectie van het Van Gogh Museum. Vier daarvan werden al eerder in facsimile uitgegeven door de Folio Society in 2013. De uitgave van Centro PDA S.L bevat naast de vier schetsboekjes die hij maakte hij tijdens zijn kunstenaarschap tussen 1880 en 1890, ook de drie schetsboekjes met tekeningen die Van Gogh maakte voor de tijd dat hij zich als kunstenaar manifesteerde. Van Gogh maakte deze voor Betsy Tersteeg, het dochtertje van zijn chef bij de Haagse kunsthandel Goupil & Cie waar hij van 1869 tot 1873 werkte. De drie schetsboekjes voor Betsy Tersteeg zijn nog niet eerder op deze manier gepubliceerd.

Intieme blik
De schetsboekjes geven een intieme blik in het leven en de werkwijze van de schilder, met schetsen in potlood, pen, inkt en krijt, persoonlijke aantekeningen, adressen en dichtregels.

Studieboek
De uitgave verschijnt in 2015 en gaat vergezeld van een studieboek en een DVD. Het geheel zal exclusief worden uitgebracht in Spanje en Andorra.