Ronald de Leeuw Onderzoeksbeurs naar David de Haan

Sinds 2009 wordt jaarlijks de Ronald de Leeuw Onderzoeksbeurs uitgereikt door het Van Gogh Museum. In 2014 is de beurs toegekend aan David de Haan. Hij doet archiefonderzoek naar kunstbeschouwingen bij Nederlandse kunstgenootschappen in de periode 1830-1880. De leden van deze genootschappen waren meer en meer afkomstig uit de nieuwe klasse van vermogende burgers en de vorm van de kunstbeschouwingen veranderde mee.

Ronald de Leeuw Onderzoeksbeurs
Ronald de Leeuw was in de periode 1986-1996 directeur van het Van Gogh Museum. Hij heeft zich altijd ingezet voor onderzoek naar de 19de-eeuwse kunstgeschiedenis. De beurs wordt toegekend aan getalenteerde jonge onderzoekers, die niet langer dan drie jaar zijn afgestudeerd. Het onderzoeksvoorstel moet gaan over een onderwerp uit de West-Europese kunstgeschiedenis uit de periode 1830-1914, gerelateerd aan het collectiegebied van het museum. De beurs bedraagt € 5.000 en kan gebruikt worden voor het bewerken van een afstudeerscriptie of ander lopend onderzoek tot een publicatie.