Laatste kans om ‘Zonsondergang bij Montmajour’ te zien

Sinds september 2013 konden bezoekers met eigen ogen komen kijken naar het nieuwe schilderij van Vincent van Gogh dat het museum had ontdekt: Zonsondergang bij Montmajour (1888). De toeschrijving was gebaseerd op uitgebreid onderzoek naar stijl, techniek, verf, doek, de voorstelling, Van Goghs brieven en de herkomst. De ontdekking van het schilderij werd wereldnieuws. Precies een jaar later was het de laatste kans om het schilderij te zien in het Van Gogh Museum.

Scharnierstuk in zijn oevre
Van Goghs ambitie met het schilderij was groot. Hij wilde zich met dit stuk presenteren als ‘dichter’ onder de landschapsschilders en bleek diep teleurgesteld toen hij naar zijn eigen idee bepaalde problemen niet overtuigend had opgelost. Onderzoeker Louis van Tilborgh en Teio Meedendorp: “Het werk behoort hiermee tot de bijzondere groep van experimentele werken waarvan Van Gogh de waarde zelf soms minder hoog inschatte dan wij nu doen. Het schilderij is zelfs een scharnierstuk in zijn oeuvre. Hierna nam zijn behoefte om steeds pasteuzer en dikker te gaan schilderen toe. En bovendien krijgen we dankzij dit werk een genuanceerd zicht op het ontstaan van de mooiste voorbeelden van zijn tekenkunst: de serie pentekeningen die hij in de week na Zonsondergang te Montmajour maakte. Het schilderij blijkt onlosmakelijk met deze tekeningen te zijn verbonden, ze vormen één geheel.”