Grachtenfestival Amsterdam programmeert Vrijdagavond

De wekelijkse Vrijdagavond in het Van Gogh Museum stond op 22 augustus in het teken van Grachtenfestival Amsterdam. Geen concertsetting, maar een optreden van vijf jonge cellisten te midden van een smeltkroes van jong, kunstminnend publiek, dat de kans kreeg om Van Goghs meesterwerken in een heel andere sfeer te bekijken. Daarvoor zorgde dit cellokwintet, genaamd Ensemble FIVE, met twee korte, zinsbegoochelende concerten in de centrale hal van het museum.

Ensemble FIVE
Ensemble FIVE is een jong interdisciplinair ensemble uit Amsterdam bestaande uit 5 jonge cellisten, 10 componisten, een choreograaf en een scenograaf. Ze laten componisten uit genres als pop, jazz, klassiek en filmmuziek nieuwe werken voor hen schrijven. Daarnaast werken ze ook samen met choreografen en visuele artiesten aan een setting waarbij de luisteraar zelf beslist hoe dicht hij gaat zitten bij het kwintet. Ze willen daarmee een brug slaan tussen zowel klassiek geschoolde luisteraars als publiek dat juist niet gewend is naar klassieke muziek te luisteren, maar zich door het indringende geluid van vijf celli even in een andere wereld waant.