ANWB Museumcheck 2014

De gastvrijheid en toegankelijkheid van musea voor minder mobiele mensen

Een museumbezoek is niet altijd vanzelfsprekend als je slecht ter been bent of in een rolstoel zit. Daarom organiseerde de ANWB samen met de Museumvereniging voor het tweede jaar de Museumcheck. Ruim 2.000 vrijwilligers bezochten dit najaar circa 20 musea door heel Nederland, waaronder het Van Gogh Museum. Zij beoordeelden de musea op het gebied van toegankelijkheid en gastvrijheid en gaven tips om een bezoek aan een museum nog leuker te maken voor minder mobiele mensen.

De bezoeken vonden in de maand oktober en november plaats. Aan de hand van een vragenlijst gingen de vrijwilligersduo’s aan de slag met vragen als: kan ik het tentoongestelde goed zien, zijn er bankjes om te zitten? Is de informatie op de website duidelijk en is er een gastvrije ontvangst? Na het bezoek gaven zij hun bevindingen door via een online enquête. De resultaten zijn te vinden op Het Land van ANWB. De uitkomsten worden ook besproken met de betreffende musea. Zij krijgen een beeld hoe minder mobiele bezoekers het museum ervaren en wat beter kan.

Er waren ruim 20 musea die meedoen. Naast het Van Gogh Museum zijn dat onder andere Boijmans van Beuningen, het Kröller-Müller Museum en het Groninger Museum. Maar ook kleinere musea zoals het Natuurmuseum Fryslân, het Museum van de Twintigste Eeuw en Kempenmuseum de Acht Zaligheden werden bezocht.